Vliegen met panty’s verboden!

Uit Delta Magazine 129

Panty’s, je weet wel, van die netkousen die vooral de dames onder ons wel eens aantrekken. Doorgaans zit daar zo een ladder in, dus prima kleding voor ons deltisten. Mogen dames dan niet meer vliegen als ze een panty aanhebben? Daar lijkt het wel op: ‘Die panty’s vliegen in de weg!’ ‘Die panty’s houden zich nooit aan de regels’, ‘weg met de panty’s’. Je kent de uitspraken wel. Afgelopen weekend ontdekte ik dat we in deltaland met die panty’s gelukkig toch wat anders bedoelen.

Het bestuur van afdeling Zeilvliegen kwam bij elkaar om tijdens een etentje het seizoen gezamenlijk af te sluiten. Als redacteur van het Delta Magazine schoof ik ook gezellig aan. Bijna alle geledingen van de afdeling waren vertegenwoordigd: het bestuur, de commissies communicatie, techniek en veiligheid, toestelregistratie en wedstrijden en vast nog mensen die in een andere categorie vallen. Een gemêleerd gezelschap van oudgedienden en relatieve nieuwkomers, in totaal een man of 12. Een aardige afspiegeling van de zeilvlieggemeenschap.

Het favoriete onderwerp van die avond was parapente. Ik was zeer verbaasd over de toon waarop er over onze vliegcollega’s werd gesproken. ‘Ze vliegen in de weg’, ‘ze zijn onbeleefd’, ‘ze houden zich niet aan regels of afspraken’. De conclusie was dat er eigenlijk niet eens afspraken mee te maken zijn, en al zou dat kunnen dan durven we het niet omdat zij met veel meer mensen zijn. In mijn naïviteit dacht ik eerst dat er een grapje werd gemaakt. Spelenderwijs een beetje mopperen op onze collega’s in de lucht. Natuurlijk zitten we elkaar wel eens in de weg! Omdat de meesten van ons volwassen zijn is dat doorgaans snel opgelost. En inderdaad, mijn buurman bleek helemaal geen hekel aan de parapenters te hebben. Alleen het woord ‘parapentist’ kreeg hij er toch niet uit. Panty’s, dat ging nog net. En, als we eerlijk zijn, dat klinkt toch een stuk beter dan snotlappen, zakdoeken of vuile was?

De sfeer kwam er goed in, en algauw ging het niet alleen maar over panty’s. Wedstrijdvliegen bleek ook een dankbaar onderwerp. Het bestuur wil wedstrijdvliegen aantrekkelijker maken voor piloten die geen wedstrijden vliegen. Logisch dat daar ook tijdens zo’n etentje over gesproken wordt. Hoewel… ik herinner me vooral dat het ging over ervaringen van al gevlogen wedstrijden, de prestaties van wereldtoppers en die verduvelde panty’s die altijd maar in de weg lopen. Niet alleen gaan ze daar vliegen waar wij willen zijn, ook op de startplek weten ze van geen fatsoen en lopen zomaar voor onze voeten. Hele wedstrijden leken verpest omdat we de doorgaans druk bevlogen berg – bewust door onszelf uitgekozen – niet voor ons alleen hadden. Juist, daar hadden we het hoogtepunt van de avaond bereikt: panty’s en wedstrijdvliegen in één discussie! Een onderhoudende avond voor de zeilvlieggemeenschap.

Blijkbaar passen we niet samen met de parapenters op, in en rond het gebergte van Europa. En wij deltisten hebben nog ambities ook: we willen dat ons aantal wedstrijdpiloten – nu toch zeker een man of 20 – de komende jaren flink groeit. Die panty’s blijven natuurlijk hangen waar ze hangen. Waar kunnen wij dan terecht met onze ambities? Een disgenoot kwam met de ultieme oplossing: we vliegen voortaan alleen nog in Australië. Ruimte genoeg. Of zouden ze daar ook parapenters hebben?

Tagged with: ,
Posted in Columns

Geef een reactie

De Vliegende Tekstschrijver
Heleen van den Bos
info@bostekst.nl

Middendorp 6
7861 BK Oosterhesselen
+31 (0)6 4128 0091


KvK: 57154597
BTW: NL002052113B50
IBAN: NL62ASNB0781309050

Leveringsvoorwaarden (pdf)

Lid van