Rokjesdag

Ik heb met vliegen steeds vaker een rokje aan. Zo’n rokje past makkelijk nog ergens in mijn harnas als ik vlak voor het starten een stevige lange broek aantrek. Maar dat is niet de enige reden. Het idee komt van het fietsen. Al jaren heb ik als ik uit racefietsen ga een rokje aan. Niet tijdens het fietsen, maar wel tijdens de rit naar de beoogde fietslocatie en na het fietsen weer. Het is namelijk erg makkelijk omkleden onder zo’n rokje. Onderbroek uit, fietsbroek aan en niemand die er wat van ziet. Kleedkamers zijn bij fietstochten vaak ver te zoeken. Van een blote man kijkt niemand daar meer op maar blote vrouwen, die krijgen steevast alle aandacht. Ik vind dat net wat te veel bekijks, dus: rokje aan en opgelost.

Bij het vliegen kleed ik me niet zo grondig om. Ik wissel hooguit een korte broek voor een lange en doe stevige schoenen aan. Daar komt geen rokje aan te pas. Toch treed bij het deltavliegen eenzelfde discriminatie op als bij racefietsen. Een man die aan de bosrand even staat te piemelen is heel gewoon. Anderen zien het meteen aan zijn houding en kijken dan discreet even de andere kant op. Anders is het als een vrouw haar broek laat zakken en aan de bosrand hurkt. Daarom lopen dames vaak een stukje het bos in, maar ook dat levert dillemma’s op: loop je net zo ver door tot niemand je meer kan zien (vrijwel onmogelijk, want er kan altijd iemand aan komen lopen) of zoek je een plekje dichtbij? Hurk je met je gezicht naar mogelijke toeschouwers, of juist met je blote achterste?

Even een plas doen in het bos is voor deltadames dus al lastig zat. Op een plek zonder bos wordt het helemaal lastig. Op het duin bijvoorbeeld -hoeveel duinpannen verderop moet je gaan? En mag je daar eigenlijk wel komen?- , of op een kale berg. Daar moet je als dame wel erg ver lopen naar de ‘wc’, terwijl een meter of 30 voor heren al voldoet. Soms is er helemaal geen plekje te vinden maar lopen overal op de berg piloten en andere toeristen.

start grand colombier

Op zo’n berg dacht ik voor het eerst aan mijn rokje. Met een rokje heb je altijd een mobiel toilethokje bij je. Het werkt alleen voor de onderste helft natuurlijk, maar dat is bij toiletgang meer dan genoeg. Het beste neem je een rok die niet te lang is (dan wordt de onderkant nat) maar ook niet te kort (boven de knie is net niet lang genoeg), en die geen onderrokje heeft waar het ondergoed in vast kan komen te zitten. Er zijn tegenwoordig zelfs rokken met zakken, voor het toiletpapiertje of eventueel opbouwgereedschap. Mochten er heren zijn die ook van wat meer privacy houden: in veel culturen dragen heren ook een rok.

Tagged with:
Posted in Columns

Geef een reactie

De Vliegende Tekstschrijver
Heleen van den Bos
info@bostekst.nl

Middendorp 6
7861 BK Oosterhesselen
+31 (0)6 4128 0091


KvK: 57154597
BTW: NL002052113B50
IBAN: NL62ASNB0781309050

Leveringsvoorwaarden (pdf)

Lid van