Investeerders kiezen lef en dromen Utrechtse ondernemer boven rendement

– Persbericht, verzonden op 15 oktober –

Randonaero Adventures is één van de oudste deltavliegscholen van Nederland. Mensen leren er al ruim 20 jaar op een leuke en veilige manier vliegen. Op 1 januari wordt de school eigendom van een jonge ondernemer uit Utrecht Zuilen. De overname wordt gefinancierd via crowdfunding, middels leningen met een relatief laag rentepercentage. Investeerders blijken beleving belangrijker te vinden dan rendement.

Heleen start op de vaste lesstek in Frankrijk_kleinRandonaero Adventures heeft een unieke lesmethode en een uitgebreid lesprogramma. Het is de enige school waar je in Nederland kunt leren vliegen. Naast de cursussen in Nederland geeft Randonaero lessen en coaching in de Eifel en de Alpen en is er een winkel met een werkplaats.

Opvolger snel gevonden

Heleen van den Bos leerde deltavliegen bij deze school en was meteen verkocht. ‘Ik vind deltavliegen geweldig, maar het is nog mooier dat gevoel met anderen te kunnen delen. Bij Randonaero kan dat op een verantwoorde manier die goed bij me past. Toen de oprichter op zoek ging naar een opvolger was voor mij de keuze snel gemaakt!’

Van droom naar werkelijkheid

Dromen van een vliegschool is leuk maar bij het overnemen van een bedrijf komt meer kijken. Omdat een deltavliegschool maar een bescheiden omzet maakt, was een bancaire lening geen optie. Het was ook spannend of het via crowdfunding zou lukken: 2,7% rendement voor investeerders is laag, zeker in combinatie met de lange looptijd van vijf jaar. Toch was drie weken na de start het minimum van € 17.000 al geïnvesteerd. De campagne stevent nu in hetzelfde hoge tempo af op het eindbedrag van € 25.000.

Beleving boven geld

Heleen met haar vlieger_kleinDe investeerders in de vliegschool (vrienden, piloten maar ook totaal onbekenden) hechten duidelijk meer belang aan lef en dromen dan aan rendement. Veel investeerders geven aan geen extra beloning te willen, een aantal schold zelfs de rente kwijt. Enkele reacties van investeerders:

  •  ‘Eén van de meest milieuvriendelijke en duurzaamste beleggingen ooit. Deze droom gaat uitkomen, help mee!’
  • ‘Zoveel liefde voor de sport en ambitie om iets moois voort te zetten en mogelijk uit te bouwen moet gesteund worden.’

Voor de financieringscampagne gebruikt Heleen het platform CrowdAboutNow, dat een alternatief biedt voor hoge rentes bij banken waar ondernemers vaak mee te maken krijgen. CrowdAboutNow is het enige platform in Nederland met een AFM-vergunning voor zakelijke financiering. Financieringscampagnes op dit platform bieden doorgaans een hoger rendement dan Heleen kan bieden. Het grote succes van deze campagne laat zien dat particuliere investeerders in meer geïnteresseerd zijn dan hoge rendementen en zekerheid.

Hardware, goodwill en coaching

Nu het minimumbedrag is gehaald, gaat de overname zeker door. Daarmee wordt Heleen de eerste vrouwelijke deltavliegschoolhouder van Nederland. Ze zet de school voort en werkt samen met de oud-eigenaar aan nieuwe plannen voor te toekomst. De scheidend eigenaar blijft nog een paar jaar nauw bij de school betrokken als coach en adviseur.

Posted in Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*